|
2022-06-05 21:32:21, vasárnap
|
|
|
Memóriavesztés és szembetegségek ellen is jó a paprika
A paprika sokféle színben elérhető a piacon és a magyar emberek többsége várja is, hogy elérkezzen a szezonja ennek a tápanyagokban bővelkedő zöldségnek. Az egyik legegészségesebb táplálék a világon. Azt már mindenki tudja, hogy nagy mennyiségben tartalmaz egy értékes antioxidáns vitamint, mégpedig a C-vitamint, amely szükséges a skorbut kialakulása ellen, de nagyon hatékony tápanyagról van szó a szív- és érrendszer számára is, illetve az immunrendszer megerősítésében is aktívan részt vesz. Lássuk, hogy milyen más tápanyagokat tartalmaz a paprika és milyen egészségügyi előnyei vannak!
A paprika nagy mennyiségben tartalmaz rostokat, folátot és káliumot is. Ez utóbbi a vérnyomás szabályozásában játszik kiemelkedő szerepet. A táplálkozásnak nagy szerepe van az életkorral összefüggő látásvesztés kialakulásának megakadályozásában. Két karotinoid az, amely a segítségünkre lehet a szembetegségek kialakulása ellen és a látásvesztés megelőzésében. Ez a két karotinoid nem más, mint a lutein és a zeaxantin, amelyeket rendszeresen fogyasztva megakadályozhatjuk a látásvesztést. Ez a két tápanyag a retinát védi az oxidatív károsodással szemben. A piros paprika nagy mennyiségben tartalmazza ezeket a létfontosságú tápanyagokat és ezen felül antioxidáns C-vitamint is. A lutein és a zeaxantin rendszeres fogyasztása védelmet jelenthet a szürkehályog és a makuladegeneráció kialakulása ellen.
A vérszegénység egyik leggyakoribb oka nem más, mint a vashiány. A paprika is tartalmaz vasat, ráadásul C-vitaminban is gazdag, amely pedig elősegíti a vas hatékony felszívódását. Kutatások igazolják, hogy a C-vitaminban gazdag gyümölcsök és zöldségek fogyasztása jobb vasfelvételt eredményez. A paprika B6-vitaminban is bővelkedik, ez szükséges a hemoglobintermeléshez, amely oxigént szállít a szervezetben.
A paprika olyan antioxidánsokban gazdag, amelyeknek nagy szerepe van az olyan krónikus betegségek megelőzésében, mint a szívbetegség és a rákos megbetegedések. Nagy mennyiségben tartalmaz ez a zöldség például C-vitamint, E-vitamint és béta-karotint. A paprika polifenolokban is rendkívül gazdag, például kvercetinben, amely szintén csökkenti a krónikus betegségek kialakulásának a kockázatát.
A paprika fogyasztása hatékony lehet a memóriavesztés megelőzésében, mégpedig Alzheimer-kórban szenvedő betegeknél. A paprikában lévő vegyületek gátolják azon enzimek termelődését, amelyek felelősek az amiloid plakk kialakulásáért, márpedig ennek nagy szerepe van a betegség kialakulásában. Ezért a pozitív hatásért még a paprikában található fenolok, karotinoidok és flavonoidok is felelősek.
Forrás : Link |
|
|
0 komment
, kategória: Gyógyító táplálékok |
|
Címkék: legegészségesebb, antioxidánsokban, szabályozásában, megerősítésében, kialakulásának, kialakulásáért, memóriavesztés, szembetegségek, megbetegedések, kialakulásában, táplálkozásnak, polifenolokban, tápanyagokban, megelőzésében, immunrendszer, látásvesztést, felszívódását, létfontosságú, vérszegénység, segítségünkre, tápanyagokat, mennyiségben, vasfelvételt, szervezetben, szívbetegség, látásvesztés, kvercetinben, egészségügyi, karotinoidok, rendszeresen, károsodással, leggyakoribb, termelődését, szürkehályog, tápanyagról, kialakulása, paprika sokféle, magyar emberek, szezonja ennek, tápanyagokban bővelkedő, egyik legegészségesebb, értékes antioxidáns, skorbut kialakulása, immunrendszer megerősítésében, paprika nagy, vérnyomás szabályozásában, táplálkozásnak nagy, életkorral összefüggő, segítségünkre lehet, szembetegségek kialakulása, látásvesztés megelőzésében, retinát védi,
|
|
|
|
paprika sokféle, magyar emberek, szezonja ennek, tápanyagokban bővelkedő, egyik legegészségesebb, értékes antioxidáns, skorbut kialakulása, immunrendszer megerősítésében, paprika nagy, vérnyomás szabályozásában, táplálkozásnak nagy, életkorral összefüggő, segítségünkre lehet, szembetegségek kialakulása, látásvesztés megelőzésében, retinát védi, oxidatív károsodással, piros paprika, létfontosságú tápanyagokat, zeaxantin rendszeres, makuladegeneráció kialakulása, vérszegénység egyik, paprika B6-vitaminban, paprika olyan, olyan krónikus, rákos megbetegedések, zöldség például, paprika polifenolokban, krónikus betegségek, paprika fogyasztása, memóriavesztés megelőzésében, paprikában lévő, amiloid plakk, betegség kialakulásában, pozitív hatásért, paprikában található, legegészségesebb, antioxidánsokban, szabályozásában, megerősítésében, kialakulásának, kialakulásáért, memóriavesztés, szembetegségek, megbetegedések, kialakulásában, táplálkozásnak, polifenolokban, tápanyagokban, megelőzésében, immunrendszer, látásvesztést, felszívódását, létfontosságú, vérszegénység, segítségünkre, tápanyagokat, mennyiségben, vasfelvételt, szervezetben, szívbetegség, látásvesztés, kvercetinben, egészségügyi, karotinoidok, rendszeresen, károsodással, leggyakoribb, termelődését, szürkehályog, tápanyagról, kialakulása, fogyasztása, flavonoidok, tartalmazza, antioxidáns, vitaminban, betegségek, paprikában, bővelkedik, fogyasztva, karotinoid, zöldségnek, amelyeknek, , ,
|
|
|
|
2024. április
| | |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
48 db bejegyzés |
e év: |
529 db bejegyzés |
Összes: |
49322 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Ma: 7055
- e Hét: 31946
- e Hónap: 63432
- e Év: 268133
|
|
|